Warto pamietac o spirulinie

Serpentynowy zarys czy też ledwo widoczna wręcz objętość – oto spirulina, tak przez każdego znana, alejednocześnie objawiająca mrowie przymiotów zdrowotnych. Przezywana nadto zielonym mięsem, które z jeszcze większą ochotą przyłączamy do naszej codziennej diety, z uwagi na niesłychane właściwości.

Aztekowie już w odległej historii wykorzystywali parametry,  jakie charakteryzuje się spirulina. Mamy na myśli mikroskopijne algi, dla których powszechnym środowiskiem życia są ciepłe słodkowodne akweny Afryki i Meksyku. W dodatku model śruby i wielkość wynosząca prawie 500ɥm. Owy mały ,,stwór”, niemniej jednak zawierający wiele korzystnych rezultatów z jego konsumpcji.

Miano zielonego mięsa spirulina otrzymała za pomocą szczególnie wysokiej zawartości czystego białka, którego znajdujemy w tych algach możliwie nawet 3 razy więcej niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. Poza tym 18 aminokwasów, zaś śród nich 8 określanych jako niezbędne. W spirulinie znaleźć można więcej błyskawicznie absorbowalnego żelaza niż w produktach pochodzenia zwierzęcego, poza tym na spostrzeżenie zasługuje również niebagatelna zawartość potasu, magnezu i wielu witamin, mikro- i makroelementów.

Słynna spirulina konwencjonalnie przezywana bywa niekiedy mlekiem Matki Ziemi, dlatego że odnajdziemy w niej wysokie wysycenie rzadkiego kwasu GLA. Kwas ten dokłada się do tworzeniu elementów odpowiedzialnych np. za właściwy poziom ciśnienia krwi, skutki przeciwdziałające zapaleniu, a również optymalizowanie formy skóry, i włosów.

Naturalne barwniki a innymi słowy w kolorze zielonym chlorofil plus mocnoniebieska fikocyjanina, niezmiennie obecne w spirulinie sprawiają, iż ta skutecznie wykazuje efekt antyoksydacyjny. Wspomniana wcześniej fikocyjanina jest nadto współodpowiedzialna za stopowanie powstrzymanie enzymu lipazy trzustkowej, optymalizowanie nasycenia tri-glicerydów w naszej krwi nadto optymalizowanie poziomu glikemii poposiłkowej. Spirulina, opierając się na informacjach czerpanych od specjalnych gremiów eksperckich, podnosi sprawność systemu odporności. Obecne w niej a niezbędne do życia aminy i enzymy, a także biofotny,  dokładają się do transformacji na wyższy poziom wytrzymałości psychofizycznej.