Jedzenie bez glutenu – bądź ostrożny?

Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca, która wyłącza z jadłospisu elementy zawierające białka gluteliny i gliadyny.Uskuteczniana będzie najczęściej w razie minimalizowania choroby trzewnej. Zaburzenie jest trwałą niemożnością przyswojenia białek gluteliny i gliadyny,przyprawiającą o prawdziwe kłopoty w powłokach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia jest niedomaganiem o rodowodzie autoimmunologicznym.

Co to jest gluten i w czym możemy go znaleźć?

Omawiana substancja jest elastyczną oraz jędrną mazią, którą można wyodrębnić przez oddzielenie węglowodanów z mąki pod bieżącą wodą. Składa się w przeważającej mierze z białka, które zależnie od wersji w jakiej są obecne w znamiennym ziarnie mają potencjał aby wzniecić zmiany uczuleniowe a nawet rozwój celiakii.

Gluten obecna jest w ziarnach powszechnie spożywanych zbóż jak pszenica, żyto i jęczmień. Reasumując dieta z wyłączeniem glutenu opiera się na produktach które wyprodukowano z pominięciem tych zbóż.

Które ziarna nie zaszkodzą chorym na celiakię?

Następujące zboża nie mają w sobie szkodliwego dla niektórych białka:
-kukurydza,
-proso,
-sorgo,
-ryż,
-mąka abisyńska (teff).

Ciekawymi alternatywami dla zbóż, które zastąpią przetwory z mąki glutenowej to przetwory z roślin takich jak:
– gryka,
– maniok,
– amarantus,
– ziemniaki,
– soja,
– len.

Inne alternatywy

Dzięki skutecznie przegłosowanej w końcu listopada 2005 roku dyrektywie UE 2003/89/EC każdy producent jedzenia zmuszony jest do udostępnienia na wdrożonym na półki artykule etykiety na temat obecności substancji powodujących alergię, w tym glutenu. Jest to przykład dbania o dobre zdrowie pacjentów, którzy przebywają na diecie bezglutenowej. Dotyczy to na przykład: budyni, kisieli, galaretek, dodatków do potraw, wędlin, ziół, kakao, wyrobów z dużą zawartością cukru, bogatych w czekoladę produktów, dżemów.

Symbol przekreślonego kłosa

Obrazek skreślonego zielonego kłosa sygnalizuje, że artykuł został wyprodukowany z wyeliminowaniem glutenu. Jest on oficjalnym znakiem, który oznacza unikalny charakter żywności zdatnej dla chorych na celiakię.

Być może jesteś jedną z wielu osób które zachodzą w głowę starając się dociec po co ten znak na opakowaniach tak wielu oferowanych wyrobów, jakie zazwyczaj nie mają w sobie glutenu (na przykład na płatkach kukurydzianych)? Rzeczony rodzaj białka jest wiotkim a także lepiącym się białkiem, jakie zwykle nielekko uprzątnąć np. zmyć z maszyn produkcyjnych wytwórniach artykułów spożywczych. Umieszczenie rzeczonego wyróżnika na towarach nie zawierających nawet grama glutenu, jest tożsame z poinformowaniem, że produkcja konkretnego towaru była zlokalizowana w fabrykach z liniami produkcyjnymi, na których do chwili produkcji nie znajdowały się wyroby zawierające rzeczone białko
Dieta skomponowana z produktów niezawierających gluten zmniejsza ryzyko i pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych lub dalszych przykrych następstw nietolerancji glutenu. Osoby wystrzegający się pokarmów bogatych w gluten chcąc czy nie chcąc muszą zwracać uwagę na wybór produktów, które nie zawierają zbóż zawierających gluten, a co zatem idzie kupować wytwory z emblematem przekreślonego kłosa.