Zestawy garnków – które z nich są najzdrowsze?

Dbając o zdrowie rodziny, najczęściej skupiamy się na przygotowaniu zbilansowanych posiłków. Jednak okazuje się, że to nie wystarczy, ponieważ jakość posiłków i bezpieczeństwo ich przyrządzenia zależy również od naczyń, których używamy na co dzień w kuchni. Wyposażenie domu w pierwsze lepsze zestawy garnków może się okazać nietrafione. Małe dzieci i alergicy są bardzo wrażliwi, dlatego warto sprawdzić, które z materiałów będą bezpieczne dla ich zdrowia. Jakie zestawy garnków są godne polecenia?

Najzdrowsze zestawy garnków – ważna jakość i atesty

Poszukując najlepszych garnków do kuchni, które są w pełni bezpieczne, trzeba podjąć decyzję na podstawie kilku aspektów. Przede wszystkim lepiej nie inwestować w te najtańsze modele. Na ogół mają one dość słabą konstrukcję i są wykonane z materiałów, które wchodzą w reakcję z żywnością lub nie są odporne na czynniki chemiczne. Szczególnie trzeba uważać na kiepskiej jakości naczynia pokryte powłoką teflonową, która szybko ulega uszkodzeniom, tym samym wydzielając szkodliwe, a nawet rakotwórcze substancje. Dla osób, które wybierają zdrowe zestawy garnków, bardzo ważny jest atest Państwowego Zakładu Higieny (PZH). Gwarantuje on bezpieczeństwo użytkowania, które niestety nie odnosi się do wszystkich sprzedawanych naczyń.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zdrowych zestawów garnków?

Są zestawy garnków, które mają doskonałe właściwości, jednak pod wpływem nieumiejętnego użytkowania stają się niebezpieczne dla zdrowia. Przykładem takich naczyń są te, pokryte warstwą teflonową. Jeśli na ich powłoce pojawią się zarysowania, garnek trzeba koniecznie wyrzucić. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku modeli emaliowanych. Jeśli w środku takiego naczynia pojawią się odpryski emalii, lepiej go więcej nie używać, ponieważ podczas gotowania mogą wydzielać się szkodliwe substancje.

Które zestawy garnków są bezpieczne dla zdrowia?

Nowoczesne zestawy garnków są na ogół ciągle udoskonalane. Współczesne technologie wykorzystywane do ich produkcji mają zagwarantować bezpieczeństwo użytkowania na wysokim poziomie. Wyposażenie domu w zestawy garnków, z których można korzystać bez obaw o szkodliwe substancje, sprawi, że zakup będzie rzeczywiście opłacalny. Inwestując w najtańsze naczynia i słabą jakość, ciężko będzie zdrowo gotować. Jest to o tyle trudne, że niestety szkodliwych substancji nie da się zobaczyć na własne oczy. Oto modele, które warto wziąć pod uwagę:

  1. Jeśli chodzi o naczynia kuchenne, ceramika jest jednym z najbezpieczniejszych materiałów, które są wykorzystywane do ich produkcji. Nie posiada szkodliwych substancji oraz nie wchodzi w reakcje z żywnością, a więc jest bezpieczna nawet dla dzieci i alergików. Warte polecenia są zestawy garnków zarówno pokryte powłoką ceramiczną, jak i w pełni wykonane z tego surowca.
  2. Jednym z najbardziej polecanych produktów są zestawy garnków emaliowanych. Docenia się je ze względu na bezpieczeństwo użytkowania zarówno w przypadku dzieci, jak i alergików. Naczynia są wykonane ze stalowej blachy pokrytej warstwą emalii. Taki garnek pozwala przygotować zdrowe posiłki, jednak wymaga odpowiedniej pielęgnacji – rezygnacji z ostrych akcesoriów do mieszania na rzecz narzędzi kuchennych wykonanych z drewna lub silikonu. Wszystko po to, aby w środku naczynia nie powstały odpryski i zarysowania. Jeśli tak się stanie, stal będzie narażona na korozję, a tym samym przygotowane w nim jedzenie będzie szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie pozostaje wtedy nic innego, jak garnek wyrzucić i wymienić na nowy.
  3. Mimo mniejszej trwałości, do przygotowania zdrowych potraw poleca się garnki szklane. Mają uniwersalne zastosowanie (do gotowania na kuchence i pieczenia w piekarniku), cechuje je również antyalergiczne wykonanie (brak szkodliwych substancji) i wysoka antybakteryjność.
  4. Choć nie idealne to godne polecenia są zestawy garnków ze stali nierdzewnej. Są cenione ze względu na bardzo wysoką trwałość, higieniczność i uniwersalność. Wybierając takie modele, trzeba jednak sięgać po wersje wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 co oznacza, że ma ona w swoim składzie 18% chromu i 10% niklu. Stalowe garnki będą więc doskonałym wyborem, lecz nie dla alergików uczulonych na metale ciężkie.

W przypadku, gdy szukamy garnków bezpiecznych dla zdrowia, wersje aluminiowe trzeba dokładnie przeanalizować. Najtańsze wersje i stare modele podczas użytkowania mogą uwalniać do żywności szkodliwe aluminium, szczególnie nie poleca się w nich przyrządzania potraw kwaśnych. Jednak nowoczesne garnki tego typu posiadają już specjalne powłoki (nieprzywierającą, ceramiczną), które mają ochronić przed szkodliwością materiału. Tak jest również w przypadku naczyń wykonanych z aluminium anodowanego, wykończonego tlenkiem glinu.